

Karob jest stosowany jako zamiennika Kakao dla osób uczulonych na tą roślinę.
Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego.
Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i daltego jest stosowana częto jako jego naturalny zamiennik.
Powodem dla którego ta Korab jest tak popularny jest fakt, że nie zawiera ona szkodliwej teobrominy obecnej w kakao.
Co więcej jest produktem wysoce odżywczym – dlatego też, wprowadzając go do naszej diety odnosimy szereg korzyści zdrowotnych. W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu.
Jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez, potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka.
Karob regularnie spożywany doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, odpornościowego, poprawia przemianę materii i wzmacnia kości.
Składniki: 100% karob.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna – 929 kJ/222 kcal; tłuszcz – 0,7g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1g; węglowodany – 89g, w tym cukry – 49g; błonnik – 40g; białko – 4,6g.
Sposób użycia:
Do stosowania jako zamiennik kakao, do wyrobów ciast, deserów oraz do zagęszczania sosów.