Liofilizacja produktów

Liofilizacja produktów…

Znamy to określenie - produktów poddanych liofilizacji jest całkiem sporo na rynku. Ale ja nie o tym…. Pytanie brzmi jak się narodziła idea liofilizacji ?

Większość osób kojarzy tą technologię z wyprawami kosmicznymi i wojskiem — to prawda jak większość innowacji pojawiających się w otaczającym nas świecie miały one swój początek w sferze najnowszych technologii.

Jednak okazuje się, że liofilizacja miała swoje początki na długo przed wyprawami w kosmos.

Otóż Inkowie wpadli na ten pomysł konserwując w ten sposób…. ziemniaki.

Na dużych wysokościach gdzie różnica temperatur jest duża zostawiali warzywa, które w nocy zamarzały, aby później w czasie gorącego dnia oddawać całą wilgoć.

Podobnie robiły inne ludy koczownicze suszące mięso ryb lub innych zwierząt.

Dlaczego to takie dobre ? - bo zostawia wszystkie witaminy, minerały, a ponadto zapach i smak.

Idealny produkt na wyprawę wakacyjną — żeby zawsze mieć pod ręką:
- w plecaku, torebce, samochodzie.

Komentarze 0

Brak komentarzy w tym momencie.