

Spirulina (Spirulina platensis) jest jednokomórkowym glonem o niebiesko-zielonej barwie. Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi. Jest bogatym źródłem łatwo wchłanialnego białka, które stanowi około 70% jej masy. Zawiera duże ilości: witaminy D, K oraz witamin z grupy B. Jest także dobrym źródłem: żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i cynku oraz kwasu gamma-linolenowego (GLA). Dzięki zawartości jodu spirulina może pomóc w terapii chorób tarczycy wywołanych jego niedoborem. Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, wegetarianom oraz osobom powyżej 60 roku życia.
Główne korzyści stosowania spiruliny:
Sposób używania: Spirulinę można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej wartości odżywcze. Dzienną dawkę najlepiej podzielić na 3 porcje i przyjmować je rano, w południe i wieczorem. Zaleca się, aby suplementację stosować stopniowo, rozpoczynając od dawki około 1-2g i stopniowo zwiększać ja do 5-10g.
Waga: 400g