MAJERANEK (80g)-100200
  • MAJERANEK (80g)-100200
  • MAJERANEK (80g)-100201

MAJERANEK (80g)

12,40 zł
Brutto
Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) to zioło, którego właściwości prozdrowotne od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dawniej wierzono nawet, że majeranek jest skutecznym lekiem na jad skorpionów. Współczesna fitoterapia poleca majeranek na katar,...
Dowiedz się więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) to zioło, którego właściwości prozdrowotne od lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dawniej wierzono nawet, że majeranek jest skutecznym lekiem na jad skorpionów. 
Współczesna fitoterapia poleca majeranek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, a nawet na odchudzanie. Jednak majeranek może być wykorzystywany nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także tej konwencjonalnej. Majeranek jest składnikiem maści przeciwreumatycznych oraz kropli do płukania jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie pomaga w zabliźnianiu trudno gojących się ran. Z badań naukowców wynika bowiem, że majeranek charakteryzuje się dobrymi właściwościami przeciwutleniającymi. Także pozyskiwany z tego zioła olejek majerankowy odznacza się leczniczym działaniem (działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo). Olejek majerankowy ma szerokie zastosowanie w aromatoterapii, jest  stosowany w kąpielach, inhalacjach i masażach. To także sprawdzony sposób na odstraszenie owadów, np. komarów. Majeranek to sprawdzony sposób na katar. Dawniej do udrożnienia zatkanego nosa stosowano maść z majeranku, przygotowywaną na bazie tłuszczu wołowego. Obecnie maść majerankową można przygotować też samodzielnie w domu. Wystarczy wymieszać suszony majeranek i maść ochronną z witaminą A (w proporcji 1:1). Po minimum 2 godzinach maścią można już posmarować płatki nosa. W przypadku kataru pomocne okażą się także inhalacje z majeranku. Majeranek ma działanie wykrztuśne, w związku z tym sprawdzi się przy kaszlu mokrym. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie majeranku także na zapalenie oskrzeli. Przy tych dolegliwościach majeranek można stosować w postaci naparu. Pomocna okaże się także płukanka z majeranku na gardło.  Majeranek na trawienie i inne dolegliwości żołądkowe. Majeranek pobudza wydzielanie żółci, soków żołądkowych, ma łagodne działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie i przeciwzapalne, z związku z tym można go stosować m.in. na problemy trawienne czy bóle brzucha. Poza tym majeranek działa wiatropędnie. Jest również sprawdzonym środkiem hamującym biegunki. Majeranek nie tylko stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych, lecz także podkręca metabolizm. Poza tym zapobiega wzdęciom, dzięki czemu pozwala cieszyć się płaskim brzuchem. Podobno starożytni Grecy stosowali majeranek, by zwiększyć libido. Przyprawiano nim wina, a nawet dodawano go do kosmetyków pielęgnujących ciało. 

Garść przepisów:
  • Majeranek do inhalacji na katar: Do przygotowania inhalacji będą potrzebne: miska, ręcznik i 2 łyżki suszonego majeranku. Zioła wsyp do miski, zalej wrzącą wodą (ok. 0,5 litra), zamieszaj i odczekaj kilka minut. Następnie pochyl głowę nad miską (w odległości ok. 40 cm od tafli wody), przykryj ją ręcznikiem i wdychaj ulatniające się opary. Inhalację z majeranku można stosować nie tylko na katar, lecz także na chore zatoki.
  • Napar na kaszel z majeranku: Przygotuj 1 łyżkę suszonego majeranku i miód. Majeranek zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut. Gdy ostygnie, przecedź, dodaj miód i wymieszaj. Napar pij 2-3 razy dziennie.
  • Majerankowa płukanka na gardło: Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku i pod przykryciem odstaw na 10 minut. Przecedź, wymieszaj z łyżeczką oliwy. Potrzymaj łyk ciepłego naparu w ustach, potem przepłucz nim gardło i wypluj.
  • Majeranek na ciążowe mdłości: Napar z majeranku to także sposób na mdłości w czasie ciąży. Można go pić profilaktycznie 2-3 razy dziennie, przygotowując go w proporcji: 1-2 łyżeczki suszonych ziół na szklankę wody. Jeśli nie lubisz pić ziół, możesz po prostu zjeść płaską łyżeczkę majeranku.
  • Zastosowanie w kuchni: Majeranek jest głównie przyprawą dodawaną do potraw ciężkostrawnych, takich jak tłuste mięsa, zupy z fasoli, grochu, duszonej i pieczonej baranin, jagnięciny oraz wieprzowiny. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów.
Suszony majeranek ma mocniejszy aromat niż świeże liście, dlatego najlepiej dodawać go na początku gotowania i w mniejszej ilości niż majeranek świeży. 1 łyżka suszonego majeranku = 3 łyżki świeżego majeranku.

Składniki: majeranek* 100% *Produkt rolnictwa ekologicznego.

Waga: 80g

Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

MAJERANEK (80g)

Napisz swoją opinię