Ojczyzną oregano, czyli lebiodki pospolitej są rejony śródziemnomorskie. Dla większości z nas to tylko przyprawa, niewiele wiemy natomiast o jej dobroczynnych właściwościach. Oregano jest jedną z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie. Głównym jej składnikiem jest olejek tymolowy (naturalny środek dezynfekujący) ale w jej skład wchodzą też garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas kawowy i ursolowy, fitosterole. W leczeniu stosowali ją Hipokrates i Arystoteles. Oregano jest bogate w witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Lebiodka rzyspiesza gojenie się ran, wpływa na mocne zęby oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Wspomaga też wzrok, wit. E nazywana jest „witaminą młodości”, wit. K wpływa na krzepliwość krwi, a dzięki witaminie z grupy B nasz układ nerwowy funkcjonuje prawidłowo. Oregano jest też "kopalnią" pierwiastków: żelaza, fosforu, selenu, manganu, magnezu, potasu oraz wapnia. Zawartość błonnika, który wpływa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. W medycynie lebiodka stosowana jest przy leczeniu biegunek i odtruwaniu organizmu. Pomaga przy cukrzycy typu II – blokuje enzymy biorące udział w wydzielaniu insuliny, podobnie jak leki zażywane przez diabetyków.
Zmniejsza ryzyko nowotworów, poprzez zawarte w nim przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami.
Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Dobroczynnie wpływa na pracę układu oddechowego – działa wykrztuśnie i rozkurczowo, dlatego oregano stosowane jest na kaszel, przy przeziębieniach i w infekcjach gardła oraz jamy ustnej. Polecane jest także na bezsenność oraz by pobudzić apetyt. W kuchni oregano jest nieodzowną przyprawą do pizzy, przyprawiane są też sałatki, makarony, zapiekanki, warzywa, sosy, ryby i potrawy z sera głównie w potrawach kuchni śródziemnomorskiej.
NIE ZAWIERA GLUTENU
Składniki: oregano 100%.
Waga: 20g
12 innych produktów w tej samej kategorii: