PIEPRZ KOLOROWY (30g)-100272
  • PIEPRZ KOLOROWY (30g)-100272

PIEPRZ KOLOROWY (30g)

7,60 zł
Brutto
Pieprz jest jedną z częściej używanych przypraw na świecie. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Pieprz ma wiele odmian, ale...
Dowiedz się więcej

Pieprz jest jedną z częściej używanych przypraw na świecie. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Pieprz ma wiele odmian, ale najpopularniejszą z nich jest pieprz czarny (Piper nigrum).  Pieprz kolorowy ziarnisty stanowi starannie dobraną mieszankę czarnego, białego, zielonego i czerwonego pieprzu. Barwa ziaren pieprzu zależy od momentu ich zbierania, a także od późniejszych zabiegów, którym są poddawane. Owoce pieprzu są początkowo zielone, później czerwone, aż w końcu czarne. Pieprz zielony reprezentuje najwcześniejszą formą dojrzewania, dzięki czemu jego smak jest delikatny i odświeżający. Ziarna czerwone są już w pełni dojrzałe i charakteryzują się bardziej pikantnym smakiem niż ziarna zielone. Czarny pieprz powstaje podczas procesu fermentacji i suszenia owocu pieprzu zielonego. Charakteryzuje się najostrzejszym smakiem i najbardziej intensywnym aromatem. Ziarna białe powstają najdłużej, gdyż stanowią dojrzałą formę owocu pieprzu czarnego. Są namaczane w wodzie, a następnie usuwa się zewnętrzną część owocni. Otrzymane szare pestki są poddawane suszeniu aż do momentu uzyskania żółtawobiałego koloru. Pieprz biały jest mniej palący niż pieprz czarny, a także charakteryzuje się bardziej subtelnym smakiem.                                   

Ostry i wyrazisty smak oraz aromat pieprzu, to zasługa alkaloidu – piperiny. Ostatnio została ona ogłoszona niemal cudownym środkiem na otyłość - nie tylko pomaga zwalczać tkankę tłuszczową, ale także ma zapobiegać odkładaniu się tłuszczu. Należy jednak dodać, że chodzi tu o dawki, których nie zjemy jako pieprzu – substancja stosowana przy odchudzaniu jest odpowiednio wyodrębniana z ziaren. Ale nawet jeśli nie odchudzimy się skutecznie, posypując pieprzem zupę, to i tak skorzystamy z dobroczynnego działania pieprzu. Przede wszystkim pieprz bardzo korzystnie wpływa na trawienie – pobudza je, a przy tym zapobiega wzdęciom. Między innymi stąd wzięła się popularność pieprzu w tradycyjnej, dość ciężkiej polskiej kuchni. Pieprz działa też moczopędnie. Ponadto poprawia ukrwienie i działa pobudzająco – dlatego bywał uważany za afrodyzjak. Może też podnosić ciśnienie krwi (więc ciśnieniowcy powinni stosować go z umiarem, podobnie jak osoby cierpiące na wrzody żołądka). Pieprz ma też działanie przeciwzapalne, a nawet lekko przeciwbólowe.
W kuchni zaleca się stosować do pieczonych, smażonych oraz grillowanych ciemnych mięs, na przykład wołowiny i dziczyzny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z warzyw. Ziarna kolorowego pieprzu dodajemy zazwyczaj na początku przyrządzania potrawy. Możemy użyć go również jako wyszukany element dekoracyjny potrawy. Świetna przyprawa do mięs i wędlin.          

Produkt nie jest barwiony.

Składniki: pieprz zielony 60% oraz pieprz biały, pieprz czerwony, pieprz czarny (w różnych proporcjach).

Waga: 30g
Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

PIEPRZ KOLOROWY (30g)

Napisz swoją opinię