PODBIAŁ (100g)-100275
  • PODBIAŁ (100g)-100276
  • PODBIAŁ (100g)-100275

PODBIAŁ (100g)

8,60 zł
Brutto
Podbiał pospolity był znany już przed wiekami. W starożytności stosowano go jako lekarstwo na kaszel i duszności. Zalecało się wdychanie dymu ze spalonych liści podbiału.  Podbiał pospolity posiada wiele różnych właściwości o działaniu leczniczym. Kwiaty podbiału zawierają między innymi olejki...
Dowiedz się więcej

Podbiał pospolity był znany już przed wiekami. W starożytności stosowano go jako lekarstwo na kaszel i duszności. Zalecało się wdychanie dymu ze spalonych liści podbiału.  Podbiał pospolity posiada wiele różnych właściwości o działaniu leczniczym. Kwiaty podbiału zawierają między innymi olejki eteryczne, śluzy, flawonoidy, garbniki, karoteny i gorycze, a w liściach mamy olejki eteryczne, śluzy, sole mineralne jak cynk, mangan czy potas oraz spore ilości wapnia, żelaza czy siarki. Podbiał  jest wartościową rośliną, która może wspomóc zdrowie i przyczynić się do zachowania dobrej kondycji całego organizmu. Podbiał szczególnie polecany jest dla dzieci powyżej 12 roku życia i osób starszych. Pomaga też w schorzeniach górnych dróg oddechowych przebiegających z uporczywymi napadami kaszlu. Znalazł też zastosowanie lecznicze w łagodzeniu objawów nieżytu oskrzeli czy astmie. Liście i kwiaty można z powodzeniem stosować w chorobach górnych dróg oddechowych, które dotyczą suchości w gardle, zapalenia gardłą i jamy ustnej, anginy, przy trudnościach w odkrztuszaniu lub zapaleniu oskrzeli. Podbiał wykazuje właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ale również osłaniające drogi oddechowe. W tym wypadku najbardziej pożądane jest zastosowanie liści. Wykazują one również łagodne działanie w przypadku napięcia mięśni gładkich górnych dróg oddechowych, dzięki czemu ułatwiają wykrztuszanie. Kwiaty natomiast wywierają silniejsze działanie rozkurczowe. Podbiał zwiększa również produkcję śluzu w drogach oddechowych i pobudza ruchy rzęsek nabłonka oddechowego. Oprócz tego posiada właściwości oczyszczające i dezynfekujące drogi oddechowe, ułatwiając tym samym przepływ w nich powietrza Oprócz korzystnych właściwości na drogi oddechowe, podbiał pospolity wykorzystywany jest również do kąpieli, które przeprowadzać można w liściach lub proszku z liści. Zastosowanie lecznicze podbiału może dotyczyć ponadto różnych schorzeń skórnych, takich jak rany, wrzody, odciski czy oparzenia. Mogą go również stosować kobiety karmiące, które mają problem z pękającymi sutkami.
Warto też dodać, że podbiał pospolity stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwbólowe np. przy zwichnięciach czy zranieniach lub przy uporczywych bólach głowy.
Zastosowanie: Herbata z podbiału - Aby przyrządzić herbatę z podbiału, wsypujemy do naczynia trzy łyżki rozdrobnionych kwiatów lub liści, które zalewamy około pół litra wrzącej wody. Przez 5 minut należy podgrzewać napar na małym ogniu, a następnie zdjąć i odstawić pod przykryciem maksymalnie na pół godziny. Po tym czasie herbatkę możemy popijać np. między posiłkami, żeby rozrzedzić wydzielinę. Taka herbata doskonale działa wewnętrznie, ale można stosować ja również na dolegliwości zewnętrzne. Po ostygnięciu w takim odwarze można moczyć gazę, którą następnie przykładamy na zmienione chorobowo miejsca. Warto też wspomnieć, że w niektórych rejonach polski ziele podbiału służy jako kadzidło, wprowadzając do domu pogodny nastrój. 
Syrop z podbiału - Innym rodzajem zawiesiny, jaką możemy wykonać z podbiału, jest syrop. Do wykonania syropu z podbiału potrzebne są kwiaty i łodygi, które drobno kroimy, a następnie zwilżamy alkoholem i odstawiamy na pół godziny w zamkniętym pojemniku. Do ziela podbiału dodajemy szklankę przegotowanej wody i odstawiamy, aby zioło mogło zacząć oddawać związki śluzowe. Następnie zioła przecedzamy, a masę rośliną wyciskamy i w proporcji 1:1 dosypujemy cukru. Dzięki temu syrop z podbiału można przechowywać bez pasteryzacji. Taki syrop można popijać w dawce około 10 ml klika razy dziennie. Syrop z podbiału podaje się osobom chorującym na zapalenie gardła czy krtani oraz z podrażnioną błona śluzową jamy ustnej;
Sok z podbiału -  Kolejną bardzo dobrą miksturą jest sok z podbiału. Można go zrobić ze świeżych liści i kwiatów, dzięki specjalnym wyciskarkom. Tak pozyskany sok można wykorzystać od razu lub również zakonserwować w alkoholu. Dodatkowo warto wiedzieć, że sok z podbiału można podawać z dodatkiem cukru lub miodu. Ponieważ podbiał jest nieco gorzkawy, składniki te osłodzą jego smak. W aptekach znajdziemy gotowe soki z podbiału w buteleczkach, które można stosować 3 razy dziennie po około 5 mililitrów. Sok może być stosowany jako rozcieńczony w niewielkiej ilości wody, tradycyjnie przy lekkich stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych.

Składniki: podbiał 100%.

Waga: 100g
Nowy produkt

Opinie

Napisz swoją opinię

PODBIAŁ (100g)

Napisz swoją opinię