Tatarak to bylina pochodząca z Azji, a do Polski trafiła dzięki Tatarom, czemu zawdzięcza swą nazwę. Kłącze tataraku zwyczajnego stosuje się zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Żucie suszonych kłączy tataraku może pomóc w rzuceniu palenia, a odwar z kłączy tataraku wykazuje działanie bakteriobójcze. Kłącze tataraku pospolitego posiada aż do 5,5% olejku eterycznego a w nim kilkadziesiąt cennych składników. Oprócz nich kłącze tataraku zawiera również m.in. garbniki, cholinę, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Regularne spożywanie tataraku wzmacnia cały organizm i działa krwiotwórczo. Tatarak działa moczopędnie, napotnie, łagodzi bóle menstruacyjne i kostne, a także pobudzające czynność żołądka. Żucie kawałków kłączy wzmocni wydzielanie żółci, zadziała również rozkurczowo na drogi moczowe i żółciowe. Odwar stosowany zewnętrznie zadziała przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco, a olejek tatarakowy zmniejszy dolegliwości związane z reumatyzmem i artretyzmem. Odwar z tataraku z powodzeniem można stosować w formie płukanki do jamy ustnej i gardła, choć nieoceniony jest również wpływ tataraku zwyczajnego na włosy i skórę głowy. Działanie byliny docenią przede wszystkim osoby walczące z łupieżem, łojotokowym zapaleniem skóry głowy i nadmiernym wypadaniem włosów. Wystarczy spłukać głowę i kosmyki naparem z tataraku po myciu włosówi wypłukaniu z nich szamponu. Ze względu na zawartość goryczy napar z kłącza tataraku pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Tatarak przyjmowany regularnie przywraca prawidłową perystaltykę jelit, co przeciwdziała zaleganiu pokarmu i wzdęciom.
Aby przygotować napar z kłącza tataraku, pół łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zwyczajnego należy zalać jedną szklanką wrzącej wody i zaparzać przez godzinę. Napar pity w ilości 1/4 - 1/3 szklanki 2 do 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem ułatwi trawienie i zadziała uspokajająco.
Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Składniki: tatarak kłącze* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego.
Waga: 50g
12 innych produktów w tej samej kategorii: